Du är här

Isabel berättar

Aktiv Assistans resor till Hemavan har varit roliga

Isabel Karlsson heter jag. Jag föddes i Calcutta. Min svenska mamma- Eva längtade efter ett till barn och bestämde sej för att adoptera. Det fanns ett begränsat antal länder att adoptera ifrån då min blivande mamma var ensamstående. Valet föll då på Indien. Mitt intresse för sport introducerades tidigt. Redan första dagen i Sverige tillbringade vi tillsammans på en fotbollsmatch där min bror var en av spelarna. Jag, mamma, mormor och morfar har alltid hans trogna hejarklack. Vi är vinnare i min familj. Vissa säger att det inte spelar någon roll om man vinner eller förlorar men i ärlighetens namn är det roligare att vinna än att förlora! Mitt första riktiga ord var ”äta” Min passion för mat började, som ni nu förstår, tidigt. Jag älskar god mat.

När jag var ungefär fem år gammal fick jag avvikelser i mitt rörelsemönster, blev långsam, ramlade ofta och hängde inte med i samma tempo. I och med muskelbiopsi kom läkarna fram till att jag hade en muskeldystrofi (-muskelsjukdom) Det är en progressiv sjukdom som gör att jag succesivt blir svagare.

Idag är jag 31 år och bor med min katt i en bostadsrätt på Ålidhem i Umeå. Mina intressen är, rullstolsinnebandy, kompisar, matlagning, resa och familjen. Om jag ska nämna något jag är stolt så är det mina brorssöner och de är bland det bästa som hänt min familj.

Att leva med assistans är ett måste för att mitt liv ska fungera. Jag är beroende av min permobil, samt mina andra hjälpmedel som taklyft, säng, duschstol och rullstol. Ibland kan det vara jobbigt exempelvis att inskola nya assistenter, det tar energi och allt tar längre tid vilket jag har förståelse för. Samtidigt behöver man ha tillräckligt med vikarier för att täcka upp ledighet och sjukdom. Det kan vara psykiskt påfrestande att vara beroende av hjälp men et bästa med personlig assistans är att man har frihet och man kan leva självständigt utifrån sina egna förutsättningar. Jag håller mina tummar och tår att regeringen tänker utveckla LSS/personlig assistans i rätt riktning.

Några roliga minnen jag har med Aktiv Assistans är de cuper i rullstolsinnebandy vi genomfört som vi kallar ”Utmaningen” Det är en cup i rullstolsinnebandy. IKSU och Aktiv Assistans har tillsammans genomfört den här cupen i flera år. Under utmaningen deltar kunder tillsammans med sina assistenter. Aktiv Assistans resor till Hemavan har också varit roliga. I Hemavan har vi åkt skoter och skicart, vilket är en härlig känsla av både frihet och fart. Matlagningskurser i Väven är också en trevlig och social aktivitet som vi genomfört tillsammans!

Jag vill ha inflytande i min assistans som exempelvis vilka som jobbar hos mig. Min assistansanordnare måste också vara tillgänglig, det ska vara lätt att få kontakt med dem när jag behöver. Det värdesätter jag högt. Jag trivs med min arbetsledare och har haft samma arbetsledare i 8 år. Hon lyhörd och mycket kompetent.

Läs gärna mer om IKSU Rullstolsinnebandy här